Перейти до основного вмісту

Чи платити мікропозику під час війни?

 З початком введення в Україні воєнного стану, пов’язаного з агресією РФ, досить актуальне постало питання:


«Що робити з кредитами, які були оформлені до 24.02.2022р. в мікро фінансових установах?».

Юристами Адвокатського об’єднання «Захист» було ретельно вивчене це питання і напрацьована досить дієва практика щодо вирішення таких справ.


Отже, коли Ви берете кредит в банку, позику в мікро фінансовій організації або ж у фізичної особи, то між Вами і Вашим кредитором виникають правовідносини, в яких Ви є позичальником, а суб’єкт, який видав Вам кошти – Вашим кредитором.


При кваліфікації Ваших правовідносин з кредитором, слід мати на увазі особливий правовий режим, який діє на території України, а саме воєнний стан. В мирний час порядок виконання зобов’язання сторонами по договору, та можливості забезпечення належного виконання таких зобов’язань має трохи іншу форму, ніж зараз. Перед усім, це пов’язано з обмеженням доступу сторони, чиї права були порушені до цивільно-правових інститутів, таких як судова влада та виконавча служба.


Нашою компанією було детально проаналізовано законодавство України про воєнний стан, вивчена судова практика  та практика дій правоохоронних органів за період бойових дій, і на підставі цього напрацьований найбільш ефективний алгоритм дій, направлений на захист прав позичальника.


В першу чергу потрібно розуміти, що Ваші кредити нікуди не дінуться. Проте конкретно у випадку з мікропозиками ситуація ще більш складна. Чому?


Як ви знаєте, у зв’язку з введенням воєнного стану Торгово-промисловою палатою України був виданий сертифікат, який підтверджує, що війна для кредитних зобов’язань є форс-мажорною обставиною, тобто підставою для не нарахування відсотків, штрафів та пені за несплату кредиту. Дійсно, форс-мажор в період війни поширюється на кредитні правовідносини, і дійсно нарахування штрафів, пені та відсотків в кредитних правовідносинах зупиняється. Проте, є одне але. Уся трагічність цих обставин полягає в тому, що Ви брали гроші не в банківській установі, а в мікро фінансовій, і не кредит, а позику. Тому Ваші правовідносини не вважаються кредитними, і як ви розумієте, не підпадають під дію сертифікату Торгово-промислової палати, а отже, на них не поширюється дія форс-мажору.


Усім вашим кредиторам (МФО) ця обставина прекрасно відома. Під час війни вони навмисно не афішують це, не говорять про ці обставини на широкий загал, задля того щоб не поширювати серед своїх боржників хвилі критики, щоб ті в свою чергу не тиснули на владу і щоб зберегти такий стан речей до кінця війни, задля того щоб продовжувати законно нараховувати штрафи, пеню та відсотки на своїх позичальників.


У будь якому разі, що це означає безпосередньо для Вас?

Перше: після закінчення воєнного стану кредитори, МФО мають повне право вимагати від Вас сплату відсотків, штрафів, пені та усієї прострочки за користування грошима. І враховуючи той факт, що умови займу в таких організаціях просто кабальні, до 1000 % річних, можна тільки уявити, які рахунки вони виставлять Вам до сплати. Це борговий тягар на десятки років.


Багато людей кажуть, що їм надходили СМС-повідомлення від кредиторів про те, що нібито, вони не будуть нараховувати штрафи під час війни.

Для юридичного закріплення таких повідомлень, нашим Адвокатським об’єднанням було надіслано запити у МФО з метою отримання офіційних підтверджень, які завірені підписом та печаткою, проте жодна з десятків організацій так і не надала відповідь. З чого ми робимо висновок, що вони просто вводять своїх позичальників в оману.

Тобто прогнози не втішні.

Величезні борги, які дозволять кредиторам після війни відкривати виконавчі провадження, навіть без рішення суду, а лише на підставі нотаріального припису, що в свою чергу розв’яже руки до початку примусових дій, таких як арешт банківських рахунків, транспортних засобів, конфіскація рухомого та нерухомого майна, заборона виїзду за межі території України,  і що найнебезпечніше, у випадку несплати боргу, порушення проти Вас кримінальної справи за ст. 190 Кримінального кодексу України, за шахрайство, або за ст. 382 ККУ, за невиконання рішення суду.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Назви класів HTML / CSS

блоки page  - кореневий елемент сторінки header  - шапка (сторінки або елементу) footer  - земельна ділянка (сторінки або елементу) section  - розділ контенту (один з декількох) body  - основна частина (сторінки або елементу) content  - вміст елемента sidebar  - бічна колонка (сторінки або елементу) aside  - блок з додатковою інформацією widget  - віджет, наприклад, в боковій колонці розкладка wrapper ,  wrap - обгортка, зазвичай зовнішня inner  - внутрішня обгортка container ,  holder ,  box - контейнер grid - розкладка (сторінки або елемента) у вигляді сітки (зазвичай містить в собі  row і  col ) row  - контейнер у вигляді рядка col ,  column - контейнер у вигляді стовпчика елементи управління button ,  btn - кнопка, наприклад, для відправки форми control  - елемент управління, наприклад, стрілки «Вперед / назад» в фотогалереї, кнопки управління слайдером dropdown  - випадаючий список текст title ,  subject ,  heading ,  headline ,  captio

100+ Найпоширеніших запитань API Testing, REST, SOAP, Web-services

Питання №1  Що таке  API? API (Application Programming Interface пер. з анг. інтерфейс прикладного програмування)  — це набір процедур, протоколів і інструментів взаємодії, для створення програмних додатків. Тобто API — це набір програмних функцій, які можуть бути виконані іншою програмою. API визначає, як одна програма повинна взаємодіяти з цією іншою, діє як інтерфейс між ними, дозволяє їм спілкуватися.  Ось, а тестування цих функцій якраз називається тестуванням API. Хороше API повинне мати чітко описану документацію як саме взаємодіяти з програмою до якої це API створене. На технічній співбеседі можуть попросити назвати деякі приклади API, як приклад — це API Google Карти, API Amazon Advertising, API Twitter, API YouTube тощо. Коротко Про API І Його Тестування — читайте допис також на нашому сайті тестувальників Питання №2 А що таке ІР ? IP-адреса  — це унікальна адреса користувача у мережі, мережевий вузол комп’ютерної мережі, побудований на стеку протоколів TCP /

Каталог газет, журналів, новинних порталів і публікацій з усього світу

Назва видання URL Країна Нью-Йорк Таймс https://www.nytimes.com/ Сполучені Штати Опікун https://www.theguardian.com/international Об'єднане Королівство The Daily Mail https://www.dailymail.co.uk/ Об'єднане Королівство Washington Post https://www.washingtonpost.com/ Сполучені Штати ChinaDaily http://www.chinadaily.com.cn/ Китай The Daily Telegraph https://www.telegraph.co.uk/ Об'єднане Королівство The Wall Street Journal https://www.wsj.com/ Сполучені Штати США сьогодні https://www.usatoday.com/ Сполучені Штати The Times of India https://timesofindia.indiatimes.com/ Індія The Independent https://www.independent.co.uk/ Об'єднане Королівство Los Angeles Times http://www.latimes.com/ Сполучені Штати Країна https://elpais.com/ Іспанія Financial Times https://www.ft.com/ Об'єднане Королівство Le Monde https://www.lemonde.fr/ Франція Щоденні новини http://www.nydailynews.com/ Сполучені Штати Республіка http://www.repubblica.it/ Італія The People's Daily http://www.peop